A honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos.
Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja.


Egyházi Könyvtárak Egyesülése közgyűlése és konferenciája 2019. június 24-26., Esztergom

2019. június 24-26. között Esztergomban tartotta éves közgyűlését és konferenciáját a 25 éves Egyházi Könyvtárak Egyesülése

A háromnapos rendezvény házigazdája az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára volt.
A rendezvényt levélben köszöntötte Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

„Örömmel értesültem róla, hogy az Egyházi Könyvtárak Egyesülése fennállásának 25. évfordulóját ünnepelve Esztergomban konferenciát rendez. Bár az egyes gyűjtemények a különböző egyházak sajátjai és működésük is azok küldetéséhez igazodik, számos olyan szakmai ismeret és tapasztalat gyűlt össze ezeknek a könyvtáraknak a körében, amelyek szélesebb körben is nagy értéket jelentenek. A könyv, különösen a régi könyv ma sem vesztette el értékét és funkcióját. Információhordozóként a könyvekben őrzött művek szövegén és képanyagán túl a használói bejegyzések, de a kötések, a papír és számos más elem vonatkozásában is tanulságosak és egyediek. Hasonló folyamattal állunk szemben napjainkban, mint a XIX. század 2. felében a festészet és a grafika területén. Akkor a fényképezés tette lehetővé, hogy a látványt egyszerűen, gyorsan és pontosan rögzítsék. A régi képek mégsem veszítették el értéküket, viszont a képzőművészet funkciói közül a szimbolikus, az érzelmeket és impressziókat kifejező, vagy épp a dolgok mélyére, a látványon túlra tekintő szerep került előtérbe. Egy-egy könyvtár nem csupán könyvek halmaza, hanem hosszú és hányatott történelmet tükröz, mint az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár vagy a Szemináriumi Könyvtár, vagy éppen hordozója egy nagystílű gyűjtői koncepciónak, mint mondjuk a Simor könyvtár vagy a török idők után keletkezett hazai egyházi könyvtáraink jelentős része. Ezek a koncepciók is jellemzik hazánk kulturális életét és irányultságát, de tanúskodnak hajdani gazdasági lehetőségekről is. Szívből kívánom, hogy a mostani konferencia is segítséget nyújtson azoknak, akik nagy szakértelemmel és szeretettel gondozzák ezt az értékes örökséget mindnyájunk javára!
Őszinte tisztelettel:
Erdő Péter”